Overslaan en ga naar inhoud
MKB (5-250 medewerkers)
MKB (5-250 medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)

Connectiviteit: IoT-netwerken en meer

Wat is het en hoe gaat uw bedrijf ermee om?

Connectiviteit kan een solide basis vormen voor het toekomstige succes van uw bedrijf. Door de systemen en apparaten in uw bedrijf met elkaar te verbinden kunt u namelijk efficiënter werken, meer waarde leveren én kosten besparen. Voor optimaal resultaat is de keuze voor het juiste IoT-netwerk essentieel.

Op deze pagina

 Connectiviteit: betekenis en mogelijkheden
 Verschillende soorten IoT-netwerken
 Inspirerende artikelen en podcasts

Wat is connectiviteit?

Connectiviteit is het vermogen van systemen en apparaten om verbinding te maken met elkaar. Via een vaste of draadloze verbinding kunnen systemen en apparaten met elkaar communiceren en informatie uitwisselen. Een voorbeeld van zo’n draadloze verbinding is het bekende mobiele 5G-netwerk. Digitale connectiviteit speelt een centrale rol bij Internet of Things en kan bepalend zijn voor het succes van uw IoT-oplossing.

Waarom is connectiviteit belangrijk?

Digitale connectiviteit is op allerlei vlakken essentieel voor bedrijven:

sociale contacten

Connectiviteit maakt het mogelijk om systemen en apparaten met elkaar te verbinden, waardoor deze moeiteloos met elkaar kunnen communiceren.

werklocatie

Toegang tot informatie

Uw bedrijf krijgt toegang tot ontzettend veel informatie, waardoor u processen kunt optimaliseren, sneller kunt inspelen op veranderingen en beter beslissingen kunt nemen.

Beveiligingsuitdaging

Met digitale connectiviteit kunt u bedrijfsprocessen optimaliseren en automatiseren, wat uw bedrijfsvoering efficiënter én effectiever maakt.

werklocatie

Continuïteit waarborgen

Met behulp van IoT-connectiviteit heeft u realtime inzicht in de locatie, status en conditie van apparatuur en systemen. Zo kunt u downtime minimaliseren.

ongelijke behandeling

Connectiviteit leidt tot meer data, betere inzichten en snellere besluitvorming. Hierdoor kan uw bedrijf beter en sneller reageren op veranderingen.

ongelijke behandeling

Kosten besparen

De mogelijkheid om sneller en accurater te werken levert een directe kostenbesparing op. Ook helpt connectiviteit het gebruik en verspilling van resources te beperken.

Verschillende soorten IoT-netwerken

Digitale connectiviteit komt in verschillende vormen. Welke technologie het beste past bij uw bedrijf hangt af van uw wensen op het gebied van datasnelheid, bereik, energieverbruik en betrouwbaarheid. In veel gevallen gebruiken bedrijven een combinatie van verschillende IoT-netwerken, geheel afgestemd op specifieke wensen en doelen.

ongelijke behandeling

Wi-Fi

Wifi is een afkorting van ‘wireless fidelity’. Deze wireless technologie is vergelijkbaar met het ouderwetse bekabelde computernetwerk, maar dan draadloos. Verzenden en ontvangen gebeurt via radiogolven. Andere termen die refereren aan het wifi-netwerk zijn draadloos internet, WLAN (Wireless Local Area Network), Wireless-N, Wireless-AC of hotspot.

sociale contacten

Bluetooth

Bluetooth is een methode om twee apparaten die dicht bij elkaar zijn draadloos met elkaar te verbinden. De methode gebruikt radiogolven om gegevens uit te wisselen. De reikwijdte van bluetooth is ongeveer 25 meter en wordt bijvoorbeeld gebruikt om draadloze koptelefoons of speakers te verbinden met een computer of smartphone.

Beveiligingsuitdaging

3G, 4G en 5G

Van onze smartphone kennen we de mobiele netwerken 3G, 4G en 5G. De ‘G’ staat voor generatie, dus hoe hoger het cijfer, hoe nieuwer de variant van het netwerk. Dit type mobiele netwerken is speciaal ontwikkeld om grote hoeveelheden data te verwerken tegen een hoge snelheid en is daarom heel geschikt als IoT-netwerk. De technologie is gebaseerd op LTE (Long Term Evolution).

werklocatie

LPWAN

LPWAN staat voor Low Power Wide Area Networks. Deze draadloze IoT-netwerken zijn speciaal ontwikkeld voor de communicatie tussen apparaten en het internet. Zoals de naam doet vermoeden heeft LPWAN een groot bereik en verbruikt het weinig energie. Onder LPWAN vallen ook de specifieke netwerken NB-IoT (Narrowband IoT) en LTE-M (Long Term Evolution for Machines).

IoT artikelen

Wat Vodafone Business voor u kan betekenen

Kleinbedrijf

ZZP

Vodafone Business helpt ZZP-ers en kleine ondernemingen verder vooruit.

MKB

MKB

Maak een een video- of belafspraak met een adviseur die alles weet van het MKB.

Grootbedrijf

Grootzakelijk

Maak een video- of belafspraak met een adviseur gespecialiseerd in grootzakelijke oplossingen. 

Veelgestelde vragen over connectiviteit

Voor bedrijven is het ontzettend belangrijk dat connectiviteit een stabiele basis vormt in het bedrijf. Het is daarom verstandig om te onderzoeken op welke manier systemen en apparaten het beste met elkaar kunnen verbinden. De meeste bedrijven kiezen voor een netwerk dat in ieder geval betrouwbaar, snel, veilig en gebruiksvriendelijk is.

Als het gaat om connectiviteit wordt met wireless technologie bedoeld dat informatie wordt overgedragen tussen 2 of meer punten, zonder dat er gebruik wordt gemaakt van een elektrische geleider, optische vezel of ander geleid medium. Draadloze communicatie maakt gebruik van radiogolven om de informatie van de ene plek naar de andere plek te krijgen.

Het verschil tussen Internet of Things en RFID zit vooral in de manier van communiceren. RFID staat voor Radio-Frequency Identification en werd al in de Tweede Wereldoorlog gebruikt om eigen vliegtuigen te onderscheiden van vijandige vliegtuigen. RFID maakt gebruik van radiobakens en radiogolven om deze te detecteren, terwijl Internet of Things gebruik maakt van het internet. IoT biedt voor bedrijven veel meer mogelijkheden, want het creëert een netwerk waarin vrijwel alle objecten aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Zo kunnen al uw systemen en apparaten met elkaar communiceren, ongeacht de locatie. RFID is meer geschikt voor het detecteren en vastleggen van nabijheid van objecten.