Het Nieuwe Werken
In een snel veranderende wereld zijn bedrijven constant op zoek naar nieuwe werkvormen om processen te optimaliseren en te innoveren. De nieuwe visies op werk en organisatie komen samen onder de overkoepelende term Het Nieuwe Werken (HNW). Lees alles over Het Nieuwe Werken en ontdek nieuwe kansen voor uw onderneming.
Ontdek de Cloud Workplace
Wat is Het Nieuwe Werken?
Het Nieuwe Werken is een moderne visie op hoe mensen het beste kunnen werken. Aandacht hebben voor werkomgeving, technologie en werkcultuur zijn de uitgangspunten van Het Nieuwe Werken. Kantoorinrichting had in eerste instantie de focus, maar vandaag de dag kunnen medewerkers vaak kiezen waar, wanneer en hoe ze hun werk doen.
Feiten en cijfers over Het Nieuwe Werken
van de bedrijven heeft flexibele werktijden
van de medewekers was tevreden over Het Nieuwe Werken in een piot in 2009
Zoveel euro heeft HP bespaard door twee kantoorpanden samen te voegen
Het ziekteverzuim bij Microsoft daalde met 5% na het invoeren van Het Nieuwe Werken
Bron: Rijksoverheid, werktrends.nl en ikwilmobielwerken.nl
Implementatie & randvoorwaarden
Gaat uw bedrijf Het Nieuwe Werken implementeren, dan wijzigt u de gehele structuur van de organisatie. Het is daarom belangrijk om uw medewerkers te betrekken bij het proces. Deze randvoorwaarden zijn essentieel bij het implementeren van Het Nieuwe Werken:
Start vanuit een duidelijke visie
Het Nieuwe Werken wordt gebouwd op de behoeftes en verwachtingen van medewerkers. Ga daarom eerst in gesprek met de mensen binnen uw organisatie. Formuleer op basis van de behoeftes en verwachtingen een organisatiebrede visie op Het Nieuwe Werken en bepaal welke rollen er nodig zijn. Dit centrale startpunt zorgt ervoor dat iedereen weet waar hij of zij naartoe moet werken.
De juiste faciliteiten
Het Nieuwe Werken vraagt om kantoorinrichting met flexibele werkplekken. De werkplekken op kantoor worden veelal aangevuld met de mogelijkheid om thuis te werken of zelfs op elke andere gewenste locatie. In alle gevallen is de werkgever verantwoordelijk voor een goede en veilige werkplek. Daarnaast is een goede en veilige internetverbinding van belang, zodat medewerkers vanaf elk device kunnen inloggen op bedrijfssystemen om bestanden uit te wisselen en te bewerken.
Verwachtingen managen
Heb het vertrouwen dat medewerkers op hun eigen kracht de juiste taken kunnen uitvoeren, maar spreek wel helder verwachtingen uit. Locatieonafhankelijk werken zorgt er namelijk voor dat tussentijds bijsturen wat lastiger wordt. Wees bewust dat managers hierbij een voorbeeldfunctie hebben. Mensen doen wat de manager doet, niet wat de manager zegt. Managers zouden Het Nieuwe Werken dus volledig moeten omarmen om het goede voorbeeld te geven.
Communiceren, evalueren en optimaliseren
Ook als de visie en verwachtingen duidelijk zijn, zal Het Nieuwe Werken implementeren niet direct perfect gaan. Sterker nog: om het te laten slagen moet er ruimte zijn om te experimenteren en fouten te maken. Daar wordt uw bedrijf alleen maar beter van. Blijf daarom uitgebreid communiceren, zodat de hele organisatie kansen kan spotten en kan leren van elkaar. Maak tijd om te evalueren en vertaal de verbeterpunten direct naar een concreet plan van aanpak voor het volgende project
De voordelen van Het Nieuwe Werken
De vele voordelen van het Nieuwe Werken zijn voor bedrijven een goede reden om Het Nieuwe Werken te implementeren. Toch brengt deze relatief nieuwe visie op werken ook uitdagingen met zich mee. Bekijk hier een handig overzicht en ontdek ook de nadelen van Het Nieuwe Werken.
Flexibiliteit
Een flexibel bedrijf kan beter omgaan met veranderingen.
Betere balans tussen werk en privé
Meer tevreden en gezondere werknemers, die ook minder gebruik hoeven te maken van bijv. kinderopvang
Minder reistijd
Minder reistijd betekent minder CO2-uitstoot en meer tijd voor andere dingen.
Besparen van kosten
Van kantoorruimte, schoonmaak, energie en reizen.
Meer productiviteit
Door flexibiliteit meer concentratie en eigen inrichting van werk.
Medewerkerstevredenheid gaat omhoog
Het Nieuwer Werken en zijn voordelen zorgt voor meer tevreden werknemers en maakt uw bedrijf aantrekkelijk voor nieuw te werven personeel.
De nadelen van Het Nieuwe Werken
Verandermanagement
Niet elke organisatie is ingericht op Het Nieuwe Werken. De organisatie zal zich daarom moeten toeleggen op verandermanagement.
Minder sociale interactie
Door minder sociale interactie tussen medewerkers kan het teamgevoel soms ontbreken.
MInder betrokkenheid
Medewerkers kunnen zich minder betrokken voelen bij de organisatie.
Minder ergonomische werkplekken
Het kan lastiger zijn om op elke locatie een goede en veilige werkplek te faciliteren.
Naleving
Het is lastig te controleren of personeel regels en adviezen op bijvoorbeeld het gebied van veiligheid naleeft.
Meer kans op stress
Doordat medewerkers meer zelf verantwoordelijk worden voor hun planning, neemt de kans op stress toe.
Trends en toekomstvisie
Het Nieuwe Werken begon bij kantoorinrichting, maar heeft door trends en ontwikkelingen een veel bredere betekenis gekregen. Door technologische ontwikkelingen werken we tegenwoordig veelal digitaal en de veranderende werkcultuur heeft ervoor gezorgd dat steeds meer bedrijven hun medewerkers laten kiezen waar en wanneer ze willen werken. Dit zijn allemaal voorbeelden van Het Nieuwe Werken - en de trends en ontwikkelingen gaan door.
Het Nieuwe Werken in de toekomst
Het Nieuwe Werken van de toekomst zal bedrijven nog meer vragen om de wensen en behoeftes van hun medewerkers centraal te zetten. Het zal niet lang meer duren of het grootste gedeelte van de werkvloer bestaat uit millennials. Deze generatie is opgegroeid in een snel veranderende digitale wereld. Ze hebben daardoor een flexibele houding, maar ook andere verwachtingen van een werkgever. De kans is groot dat millennials in managementrollen de traditionele werkpatronen compleet van tafel vegen en het totaal anders willen aanpakken. Is uw bedrijf klaar voor deze nieuwe generatie?
Lees alles over hybride werken op V-Hub
Zo gaat uw bedrijf van hybride naar toekomstgericht werken
Hybride werken is here to stay. Het gaat niet alleen over wáár we werken, maar vooral ook hóe we met elkaar werken. Volgens organisatiefuturoloog Arjen Banach moeten we de manier waarop we met elkaar werken opnieuw uitvinden. Eén ding staat vast: Organisaties die medewerkers hun werk opnieuw laten uitvinden, zijn de winnende organisaties van de toekomst. Als ondernemer kunt u hieraan bijdragen door het creëren van de juiste cultuur, leiderschap en technologie. Hoe u dit doet, leest u hieronder.
Thuiswerkwet komt er niet – dwang voor werkgevers van tafel
De Eerste Kamer heeft een wetsvoorstel voor de nieuwe thuiswerkwet verworpen. De wet 'Werken waar je wilt', bedoeld om het voor werknemers makkelijker te maken om afspraken te maken over thuiswerken, die komt er dus niet.
Hoe goed heeft u thuiswerken geregeld? 7 tips voor verbetering
Nu we de pandemie achter ons hebben gelaten, kunnen we vaststellen dat thuiswerken als onderdeel van hybride werken een geweldige manier is om de productiviteit en efficiëntie van medewerkers te vergroten. Er zijn wel wat mitsen. De belangrijkste: mits u een omgeving creëert die voor u en uw medewerkers werkt. Hier volgen enkele van de meest actuele thuiswerktips.
Veelgestelde vragen over hybride werken
In de jaren ‘90 vroegen Francis Duffy uit Engeland en Erik Veldhoven uit Nederland zich (afzonderlijk van elkaar) af of het werken in een traditioneel kantoorgebouw wel de beste optie is. De eerste stap werd gezet: men experimenteerde voor Het Nieuwe Werken met kantoorinrichting met als doel een omgeving te creëren die inspireert, verbindt en faciliteert. Dat betekende in het begin vooral meer open ruimtes, meer glas, meer transparantie en meer focus op elkaar ontmoeten. In 2005 kreeg Het Nieuwe Werken nog meer aandacht toen Microsoft een whitepaper publiceerde over de kansen van digitaal werken. Er ontstonden steeds meer flexplekken en inmiddels is ook het thuiswerken volledig omarmd. Zo is Het Nieuwe Werken een stap naar een slimme en duurzame manier van werken, waarbij technologie, omgeving, cultuur én de juiste mindset aandacht krijgen
Het Nieuwe Werken zorgt ervoor dat organisaties flexibel kunnen zijn. Door het internet en andere technologische ontwikkelingen verandert de wereld heel snel en met Het Nieuwe Werken kunnen organisaties meebewegen met deze veranderingen. Bovendien hebben bedrijven steeds hogere targets en hebben medewerkers tegenwoordig een beter beeld van hoe ze het beste kunnen en willen werken. Het Nieuwe Werken is een slimme manier van werken, waar zowel werkgevers als werknemers van profiteren.
Het Nieuwe Werken levert is gunstig voor bedrijven, maar ook voor de medewerkers die er werken. Dit levert Het Nieuwe Werken op:
● Verhoogde productiviteit
● Hogere medewerkerstevredenheid
● Kostenbesparing op kantoorruimte en reiskostenvergoeding
● Lager ziekteverzuim
● Minder belasting voor het milieu
De werkomgeving aanpassen op wat de medewerker nodig heeft is een van de belangrijkste pijlers. Volgens de visie van Het Nieuwe Werken heeft de werkomgeving veel invloed op de productiviteit en het werkgeluk van medewerkers. Flexplekken en thuiswerken passen daarom goed bij Het Nieuwe Werken: dit zijn ‘nieuwe’ manieren om op een andere plek het werk te doen.
Wat Vodafone Business voor u kan betekenen
ZZP
Vodafone Business helpt ZZP-ers en kleine ondernemingen verder vooruit.
MKB
Maak een een video- of belafspraak met een adviseur die alles weet van het MKB.
Grootzakelijk
Maak een video- of belafspraak met een adviseur gespecialiseerd in grootzakelijke oplossingen.
My V-Hub maakt het persoonlijk
V-hub gaat uitbreiden! U kunt nu al gebruik maken van de nieuwe functies van My V-Hub. Als u een account aanmaakt, krijgt u gepersonaliseerde artikelen en Gratis Ondernemers Advies.