Smart Healthcare
Slimme gezondheidszorg voor hulp, preventie & monitoring
Om snel zorg op maat te kunnen leveren, is het essentieel dat ziekenhuizen efficiënter gaan werken. Nieuwe technologieën kunnen daarbij helpen. Met Internet of Things in de zorg wordt het diagnosticeren, behandelen en monitoren van patiënten gemakkelijker.
Op deze pagina
Internet of Things in de zorg voorbeelden
De voordelen en uitdagingen
Inspirerende artikelen en podcasts
Wat is Smart Healthcare?
Smart Healthcare betekent dat ziekenhuizen gebruik maken van Internet of Things om de zorg slim in te richten. Slimme zorg kan gaan over innovatieve operatietechnieken, maar ook over nieuwe manieren van communiceren en documenteren. Door alle processen in de zorg te optimaliseren en zoveel mogelijk te automatiseren kunnen zorgverleners gemakkelijker, sneller en beter zorg verlenen. Denk bijvoorbeeld aan asset management met behulp van tracking zodat een infuuspomp altijd snel gelocaliseerd kan worden.
Smart Healthcare trends en cijfers
Voorbeelden van Smart Healthcare
Er zijn ontzettend veel kansen en mogelijkheden om IoT te integreren in de zorg. Veel ziekenhuizen maken bijvoorbeeld gebruik van Smart Building. Andere voorbeelden van Internet of Things in de zorg:
Door asset management te automatiseren hoeft zorgpersoneel nooit lang te zoeken naar bijvoorbeeld een infuuspomp. Dit scheelt waardevolle tijd en biedt ruimte voor extra aandacht aan het bed. Met asset management, monitoring & tracking weet u bovendien altijd in welke staat de bedrijfsmiddelen van uw zorginstelling zich bevinden.
Valdetectie en -preventie
Een bekend voorbeeld van IoT in de zorg zijn de slimme polsbandjes die meten of een patiënt gevallen is. De thuiszorgmedewerker krijgt dan een seintje op een device en kan direct actie ontnemen. Valpreventie is een nieuwere techniek: hiermee leert de patiënt om evenwicht te houden om zo de kans op vallen te verkleinen.
Slimme glucosemeter
Slimme glucosemeters verzamelen data en versturen dit direct naar een app op de smartphone. De app geeft inzicht in de glucosewaarden en kan trends ontdekken. De app houdt automatisch de tijd, hoeveelheid en het type insuline bij en kan op basis van deze gegevens precies aangeven wanneer en hoeveel insuline de persoon nodig heeft.
Slimme AED
Een slimme AED bevat sensoren die de temperatuur en luchtvochtigheid meten en aangeven of het apparaat goed werkt en zich op de juiste locatie bevindt. Zo is het mogelijk om snel te handelen en wordt de kans op een succesvolle reanimatie groter. Een slimme AED kan volledig geautomatiseerd reanimeren en meet daarbij telkens of een (extra) elektrische schok wenselijk is.
Slimme astma-monitor
Met behulp van een astma-monitor kunnen de symptomen van een opkomende astma-aanval al worden herkend voordat deze plaatsvindt. De opgeslagen data geeft vervolgens inzicht in wanneer de aanvallen meestal ontstaan. Dit is waardevolle informatie die een patiënt kan gebruiken om toekomstige aanvallen te voorkomen.
Zorg op afstand
Met behulp van technologie kunnen zorgverleners patiënten steeds vaker op afstand helpen. Spreekuren gebeuren bijvoorbeeld via videobellen en patiënten gebruiken apps om zelf hun symptomen en gewicht te monitoren. Sensoren kunnen constant de bloeddruk, hartslag, temperatuur en het zuurstofniveau meten en alarm slaan bij een gevaarlijke afwijking. Ook kunnen patiënten eerder naar huis. Zo maakt IoT de zorg een stuk efficiënter voor zowel de patiënt als de zorgverlener.
Voordelen van Smart Healthcare
Smart Healthcare kan het zorgsysteem compleet veranderen.
Efficiënter zorg leveren
Door technologie en IoT te integreren in de zorg wordt er efficiënter gewerkt. Slimme zorg kan zo een hoop tijd en geld besparen.
Optimale inzet van personeel
De personeelsbezetting in de zorg kan door automatisering en procesverbetering worden geoptimaliseerd. Zo houden zorgverleners meer tijd over aan het bed.
Meer focus op preventie
Smart Healthcare kan ingezet worden om ziektes en problemen op te sporen of zelfs te voorspellen. De focus op preventie kan leiden tot een betere volksgezondheid.
Betere diagnoses
Sensoren en computers werken sneller en nauwkeuriger dan mensen, waardoor ziekenhuizen sneller en beter diagnoses kunnen stellen.
Duurzaam
Efficiënter werken betekent optimaal gebruik maken van materialen en ruimtes. Smart Healthcare gaat zo verspilling van middelen en energie tegen.
Tevreden patiënten én zorgverleners
Smart Healthcare maakt het verlenen van zorg prettiger, gemakkelijker en beter. Het bespaart zowel patiënten als zorgverleners een hoop tijd en stress.
Uitdagingen van Smart Healthcare
Slimme zorg brengt ook een aantal risico’s met zich mee:
Innoveren in de zorg kan soms lastig zijn, omdat u moet voldoen aan allerlei richtlijnen, wetten en regels.
Privacy & veiligheid
Door Internet of Things in de zorg wordt er veel data verzameld. Het gaat hierbij vooral om bijzondere persoonsgegevens, die volgens de richtlijnen van de AVG verwerkt moeten worden. Ook is het noodzakelijk deze gegevens te beveiligen en te beschermen tegen cybercriminelen.
Het ziekenhuis wordt afhankelijk van techniek
Door Internet of Things in de zorg zijn ziekenhuizen steeds meer afhankelijk van techniek en het internet. Als het internet niet werkt of als het ziekenhuis aangevallen wordt door cybercriminelen raken direct allerlei belangrijke systemen ontregeld.
Smart Healthcare artikelen
-
Network slicing in zorg: onderweg al het verschil maken
Als elke seconde telt, kunnen zogeheten connected ambulances het verschil maken. Toepassing van network slicing maakt het mogelijk.
-
Minder mensenwerk, daar wordt de zorg juist beter van
Zorginstelling Aafje wil niet de grootste zijn, wel de beste. Dat doet de organisatie op innovatieve wijze, ondersteund door digitalisering.
-
FFtF: Caro Health app, zo ziet de toekomst van de zorg er uit
De Caro app steunt patiënten bij hun herstel. Op basis van een slim algoritme weet Caro precíes aan welke informatie en ondersteuning de patiënt behoefte heeft.
-
Vodafone Business –5G: Goede diagnose-op-afstand in medische noodsituaties
5G connectiviteit maakt diagnostisch onderzoek op afstand mogelijk. Dit helpt patiënten sneller en gerichter te behandelen.
-
IoT: hoe beter het netwerk, hoe hoger de kwaliteit van leven
Internet of Things gecombineerd met draagbare en draadloze 'wearables' zorgen dat de kwaliteit van leven van patiënten verhoogd wordt.
-
IoT: AV1-robot laat zieke leerlingen weer meedoen
De AV1 robot laat zieke kinderen op afstand deelnemen aan (sociale) evenementen, zodat zij geen achterstand oplopen of contact met vrienden verliezen.
Wat Vodafone Business voor u kan betekenen
ZZP
Vodafone Business helpt ZZP-ers en kleine ondernemingen verder vooruit.
MKB
Maak een een video- of belafspraak met een adviseur die alles weet van het MKB.
Grootzakelijk
Maak een video- of belafspraak met een adviseur gespecialiseerd in grootzakelijke oplossingen.