Overslaan en ga naar inhoud
MKB (5-250 medewerkers)
MKB (5-250 medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)

Optimaal thuiswerken

Het juiste advies voor thuiswerken

Ondernemend Nederland is massaal overgestapt naar thuiswerken of een mix van thuiswerken, kantoordagen en bezoek aan klanten. Dit zal in de toekomst niet anders zijn. De Business Consultants van Vodafone adviseren dagelijks bedrijven om te kijken hoe zij optimaal gebruik kunnen maken van beschikbare oplossingen om thuiswerken te optimaliseren.

Feiten en cijfers over de thuiswerkplek

feiten over de thuiswerkplek

Meest besproken met onze consultants

Verbinding

Optimaal thuiswerken valt of staat met een goede en veilige verbinding. Dat is meer dan alleen snelle internettoegang. Onze adviseurs maken u wegwijs in het aanbod van (mobiele) telefonie, internettoegang en nog veel meer om verbonden te blijven met de zaak. 

Wifi

Met goede wifi is het lekker thuiswerken, dat weet iedereen. Maar niet iedere medewerker heeft thuis altijd beschikking over goede wifi. Wat u kunt doen aan goede wifi, waar u en uw collega's ook zijn, bespreken we graag. 

Samenwerken

Samenwerken op afstand is voor iedereen een uitdaging. Gelukkig zijn er vele software toepassingen die daar mee kunnen helpen. Maar wat is voor uw bedrijf de juiste keuze? Wij loodsen u naar de relevante apps voor uw situatie. 

Regelingen & richtlijnen thuiswerkplek

Een werkgever moet zorgen voor goede arbeidsomstandigheden voor werknemers. Dit is wettelijk vastgelegd en geldt ook voor de thuiswerkplek. Als werkgever moet u daarom zorgen voor een goede bureaustoel en een laptop of smartphone met de juiste randapparatuur en software. U kunt deze middelen ter beschikking stellen of uw personeel een vergoeding geven. Ook moet een werkgever actief instructies geven over hoe werknemers gezond en veilig kunnen werken.

Voorschriften werken achter een beeldscherm

Werkt uw personeel vooral achter een beeldscherm? Dan is het belangrijk om te letten op de juiste positie van het beeldscherm. De stoel- en tafelhoogte moeten op elkaar worden afgestemd voor een goede houding met ontspannen armen.

De stoel moet de voeten, bovenbenen en onderrug goed ondersteunen. Bij een laptop wordt het gebruik van een extra toetsenbord, een muis en een extern beeldscherm aangeraden.

De thuiswerkplek moet voldoen aan de volgende eisen:
  • Het beeldscherm is van goede kwaliteit, gemakkelijk instelbaar en kantelbaar
  • Het beeldscherm spiegelt niet
  • Beeldscherm en toetsenbord zitten niet aan elkaar vast
  • De thuiswerkplek maakt een comfortabele houding mogelijk
  • De thuiswerkplek heeft voldoende licht
  • Er is een gebalanceerd contrast tussen beeldscherm en omgeving
  • De werknemer heeft toegang tot de juiste programma’s om zijn werk te kunnen doen

Kijk voor meer informatie op Arboportaal.

Voorbeeld van een goede thuiswerkplek

Een goede thuiswerkplek bestaat naast hardware ook uit een digitale werkomgeving waar uw personeel altijd en overal toegang heeft tot de juiste software. Om de digitale werkomgeving snel en veilig te bereiken, is een goede internetverbinding noodzakelijk. Wij helpen u graag alles voor thuiswerken in orde te maken.

Snel en veilig verbinden

Het op afstand beheren van verschillenden thuiswerkplekken kan een uitdaging zijn. Juist op de thuiswerkplek is een stabiele internetverbinding essentieel. Gelukkig zijn er allerlei slimme oplossingen om de digitale werkomgeving centraal te beheren. Met een VPN (Virtual Private Network) kunnen medewerkers altijd en overal veilig verbinden met bedrijfssystemen en toegang krijgen tot applicaties en documenten. Onze adviseurs bespreken graag wat u allemaal kunt doen om te zorgen voor veilig en goed internet op de thuiswerkplek en onderweg.

Thuiswerkplek
Thuiswerkplek

Online communiceren en samenwerken

Voor goed samenwerken op afstand heeft uw bedrijf een communicatieplatform nodig. Er zijn verschillende soorten software beschikbaar om online communiceren en samenwerken gemakkelijker te maken. Wat het beste past bij uw bedrijf, is afhankelijk van het aantal medewerkers en de taken die uitgevoerd moeten worden. Met onze uitgebreide kennis en expertise denken we graag met u mee en geven wij advies over welke applicaties uw bedrijf verder helpen.

Veelgestelde vragen over de thuiswerkplek

De ideale thuiswerkplek bevat alles wat een medewerker nodig heeft om zijn werk goed en veilig uit te voeren. Met deze checklist heeft u alles voor thuiswerken:

●     Een goede stoel, een goed bureau en goed licht
●     Een gemakkelijk instelbaar en kantelbaar beeldscherm dat niet spiegelt
●     Laptop en eventueel een smartphone
●     Externe muis en toetsenbord
●     Een goede en veilige internetverbinding
●     Toegang tot een digitale werkomgeving met de juiste systemen en software

Het is belangrijk om de thuiswerkplek ergonomisch verantwoord in te richten. Dit zijn een aantal thuiswerkplek tips:

●     Plaats het beeldscherm op ooghoogte. Bij een kleine laptop is het slim om te kiezen voor een laptopstandaard of deze te plaatsen op een stapel boeken.
●     Kies altijd voor een los toetsenbord en muis, dit komt de werkhouding ten goede.
●     Stem de stoel- en tafelhoogte op elkaar af, zodat de armen en schouders kunnen ontspannen tijden het werk. De ellenbogen zouden ongeveer op tafelhoogte of net iets boven tafelhoogte moeten zijn.
●     Probeer het zitten af te wisselen met staan of lopen. Een staand bureau is ideaal, maar het is ook slim om bijvoorbeeld telefoongesprekken staand of lopend te voeren.|
●     De knieën horen op dezelfde hoogte te zijn als de heupen. Gebruik hiervoor eventueel een voetenbankje (of een stapel boeken).

Volgens de wet is de werkgever verantwoordelijk voor een veilige en gezonde thuiswerkplek. Een werkgever moet zorgen voor:

●     een ergonomisch goede werkplek
●     de juiste (kunst)verlichting
●     informatie over gezond thuiswerken
●     een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E)

Elke werkgever is verplicht om een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) te hebben, zelfs als u maar verantwoordelijk bent voor één werknemer. Met een RI&E leg je risico’s vast en streef je naar een veilige en gezonde werkvloer. Kijk voor meer informatie op www.rie.nl.

Als werkgever bent u verantwoordelijk voor een goede en veilige werkplek. Dit noemen we de ‘zorgplicht’ van de werkgever en dit geldt ook voor een thuiswerkplek. Hoe een werkgever dat kan invullen moet wel redelijk zijn. Als werkgever kunt u bijvoorbeeld niet alle mogelijke problemen op een thuiswerkplek signaleren, dus een werknemer moet ook proactief aangeven wat hij of zij nodig heeft om het werk goed te kunnen doen. Wel wordt van de werkgever verwacht dat hij de juiste spullen beschikbaar stelt. Ook moet de werkgever zijn werknemers instrueren over hoe zij gezond en veilig kunnen thuiswerken. Kijk voor meer informatie op Arboportaal.

Een vergoeding voor een thuiswerkplek is niet verplicht. Als werkgever bent u wel verantwoordelijk voor de juiste spullen (zoals een stoel, laptop en randapparatuur) waarmee werknemers een veilige en gezonde thuiswerkplek kunnen creëren. U kunt deze middelen beschikbaar stellen of uw medewerkers een vergoeding uitkeren zodat ze de spullen zelf kunnen aanschaffen.

Wanneer thuiswerken een wens is van de werknemer, mag een werkgever dat niet zomaar verbieden. Op 5 juli 2022 is het wetsvoorstel ‘Wet werken waar je wilt’ aangenomen door de Tweede Kamer. Dit wijzigt de Wet flexibel werken. Een verzoek van de werknemer tot aanpassing van de werkplek (bijvoorbeeld de keuze voor een thuiswerkplek in plaats van op kantoor) kan alleen nog door de werkgever worden afgewezen op basis van de maatstaf van ‘redelijkheid en billijkheid’. Dit betekent dat de werkgever een goede reden moet hebben om de medewerker te verplichten op kantoor te werken. Kijk voor meer informatie op de pagina ‘Wanneer mag ik werken vanuit huis?’ van de Rijksoverheid.

Vooruitgang met hybride werken

De gids voor hybride werken

 De uitdagingen van hybride werken op een rij

 Oplossingen voor kleine én grote organisaties 

 Een kijkje in de keuken van VodafoneZiggo

Advies online werkplek

Is uw organisatie toe aan het implementeren van digitale werkplekken? Vodafone Business biedt de technologie en de tools om op een hybride manier samen te werken. Zo kunt u vooruit met uw bedrijf. 

Hybride werkplek

Hybride Vooruit

Alle collega's en klanten steeds verbonden met de zaak. Overal.

Wat Vodafone Business voor u kan betekenen

Kleinbedrijf

ZZP

Vodafone Business helpt ZZP-ers en kleine ondernemingen verder vooruit.

MKB

MKB

Maak een een video- of belafspraak met een adviseur die alles weet van het MKB.

Grootbedrijf

Grootzakelijk

Maak een video- of belafspraak met een adviseur gespecialiseerd in grootzakelijke oplossingen.